Eklandskapets längs Helgeå i nordöstra Skåne är upphovet till detta insatsområde. Tanken på att arbeta med detta föddes för många år sedan men har nu fått ny aktualitet. EU har lagt fast mål för en funktionell grön infrastruktur för biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Detta kommer i Sverige att omsättas i Regionala handlingsplaner, vilket ligger i linje med vår ambition kring ädellövskogens värden med fokus på ek.
Ädla trädslag, framförallt ek, har en alldeles speciell kulturhistoria. Idag får eken ofta stå som symbol för biologisk mångfald genom det stora antal arter som är beroende av eken som livsmiljö.
Ekens utbredning, dess biologiska kvalitéer och utbredning i landskapet utgör en hörnsten när man arbetar med att bevara och utveckla den biologiska mångfalden i våra trädbärande landskap. Landskapets fragmentering, minskande antal betesdjur vilka håller landskapet öppet, åldersglapp med avseende på jätteekar i förhållande till dess arvtagare samt allt för få ersättare av nuvarande naturvärdesträd är hot mot denna mångfald. Det gäller att binda samman befintliga värdekärnor i de olika värdetrakterna. Men också att länka värdetrakt till värdetrakt för att få en fungerande regional grönstruktur för värden kopplade till ek och andra ädla lövträd.
Läs mer... Inom Helgeås avrinningsområde finns i framtiden en mosaik av ekskogar, men även andra ädla lövträd, trädbärande marker, betesmarker, mindre hävdade områden, slutnare delar och sumpskogar. Skötseln är inriktad på att både skapa strukturer som är avgörande för arternas överlevnad och att skötseln ökar konkurrenskraften hos träråvaran. Mål
Åtgärder
Resultat